طرز تهیه خوراک ماهی-آموزش آشپزی

طرز تهیه خوراک ماهی-آموزش آشپزی

طرز تهیه خوراک ماهی-آموزش آشپزی

طرز تهیه خوراک ماهی-آموزش آشپزی

مواد لازم
فیله ماهی آزاد / ۳۰۰ گرم
سیب / ۲ عدد
پیاز بزرگ/ ۱ عدد
خامه/۳ قاشق غذاخوری
آب گوشت یا مرغ/ ۱ لیوان
روغن زیتون/ ۲ قاشق غذاخوری
پودرکاری/ ۲ قاشق غذاخوری
لیموترش/ ۳ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاه/ به مقدار لازم
مشخصات
برای ۳ نفر
طرز تهیه خوراک ماهی-آموزش آشپزی ابتدا فیله های ماهی را قطعه قطعه کنید و با آب سرد بشویید و آب لیموترش را روی آنها بریزید و کناری بگذارید. حالا سیب و پیاز را قطعه قطعه کنید و در تابه ای کمی تفت دهید تا رنگ طلایی به خود بگیرند. پودرکاری را اضافه کنید و بگذارید تا با آب گوشت یا مرغی که به این محتویات افزوده اید، به مدت ۵ دقیقه حرارت ببینند. خامه را با نمک و فلفل مخلوط کنید و روی ماهی ها بمالید و بعد از اضافه کردن مخلوط سیب و پیاز، بگذارید تا روی حرارت کاملا پخته شوند.

انواع ماهی

ماهی قزل‌آلا

محل صید رودخانه واستخرهای پرورش ماهی
ویژگی‌ها:

محل صید این ماهی در اصل رودخانه است ولی این روزها نوع پرورشی آن‌هم به‌وفور در بازار پیدا می‌شود و قیمت مناسبی هم دارد.ماهی قزل‌آلای پرورشی روی سرش لکه‌هایسیاه‌رنگی دارد درصورتی‌که در ماهی رودخانه‌ای این لکه‌ها قرمز است.هرچقدر کوچک‌تر باشد لذیذتر است.نتایج مطالعات نشان می‌دهند امگا ۳ ماهی قزل‌آلامی‌تواندفشارخون و ضربان قلب را در بیماران صرع تنظیم کند و از تعداد تشنج‌هایآن‌هابه‌طورقابل‌توجهی بکاهد.

ماهی قزل‌آلا بیشترین میزان امگاـ۳ رادارا است. این اسید چرب، خستگی، درد عضلانی، خشکی و خارش پوست، سردرد، بی‌خوابی، شکنندگی مو و ناخن‌ها و عدم تمرکز را کاهش می‌دهد و برای التیام بیماری‌های قلبی ـ عروقی، رماتیسم مفصلی، آسم و کاهش التهاب آرتریت روماتوئید مؤثر است و در زنان باردار از طریق گردش خون به جنین رسیده و موجب رشد مغزی و افزایش ضریب هوشی نوزاد می‌شود.این ماهی از منابع مناسب پتاسیم است بنابراین فشارخونی ها می توانند در میان انواع ماهی، قزل آلا را برای تامین پروتئین موردنیازشان انتخاب کنند.

ماهی کیلکا

 

محل صید شمال کشور
ویژگی‌ها:

 

ماهی بسیار کوچکی است که۷تا۱۰گرم وزن دارد انواع مختلف آن در آب‌های شمال دیده می‌شود بعضی از آن‌ها چشم درشت هستند.کیفیت پروتئین گوشت این ماهی بسیار خوب است و به‌سرعت جذب می‌شود.جزو ماهی‌های کم‌کالری محسوب می‌شود و می‌توانید آن را در رژیم‌های کم‌کالری جای دهید. منبع عالی از دو ماده مغذی دیگر نیز محسوب می‌شود؛ اول کلسیم ) ۳۰۰ میلی‌گرم در هر ۱۰۰ گرم) و دوم ویتامین ب۱۲) ۱۱میکروگرم در هر ۱۰۰ گرم) پس کسانی که زمینه ابتلا به پوکی استخوانرادارند و شیر هم نمی‌خورند بهتر است که این ماهی را در برنامه غذایی‌شان بگنجانند.

۱۰۰گرم از این ماهی، ۲۸۰ کیلوکالری انرژی، ۲۵ گــــــرم پروتئین و ۲۰ گــــــرم چربی دارد.

 

ماهی شیر

 

محل صید جنوب کشور
ویژگی‌ها:

شیر ماهی یا ماهی شیر از جمله ماهیهای رایج در صید ورزشی بشمار میرود و در حوزه خلیج فارس زیست می کند.دارای فلس بوده و گوشت بسیار لذیذی دارد و دارای اسکلت استخوانی است. این ماهی در منطقه وسیعی در جنوب شرقی آسیا و خاور میانه، چین، ژاپن، استرالیا و سواحل شرقی آفریقا یافت میشود. این ماهی ازماهی قباد بزرگتر می‌باشد ولی شکل آن به ماهی قباد شبیه است.ماهی شیر از رده تن ماهیان می باشد. دریازی می باشد و باله دمی دو شاخه از ویژگی های مهم این ماهی است. در عمق ۱۰ تا ۷۰ متر ساکن است،از نظر ظاهری بدن این ماهی دوکی شکل است و مقطع عرضی آن بیضی است. طول این ماهی بین ۱۲۰ تا ۲۴۰ سانتیمتر و وزنش مابین ۵ تا ۶۵ کیلو گرم می باشد. خوراک این ماهی از ماهی های کوچکتر و آبزیان پلانگتونی تشکیل می شود.این ماهی را می توان اغلب در آبهای کم عمق و در طول شیبهای ساحلی یافت.

 

گوشت خوشمزه و نداشتن تیغ سبب محبوبیت این ماهی شده است هرچقدر ماهی شیر بزرگ‌تر باشد گوشت آن سفت‌تر و خوش‌خوراک‌تر است.البته به دلیل بزرگ بودن ماهی به‌صورتفیله‌های تکه شده به فروش می‌رسد.

ماهی هوکی

 

محل صید آب های خارجی
ویژگی ها:

مهم ترین ویژگی این ماهی این است برخلاف دیگر ماهی تیغ ندارد برای همین در انواع غذاهابه عنوان فیله می توان استفاده کرد.این ماهی در نیوزیلند مهمترین نوع ماهی تجاری است که در آبهای میانی زندگی می کند و توسط دستگاههای صنعتی، صید میان آبی می گردد .

کیفیت گوشت تازه هوکی مرطوب ونمناک ، سفید و لطیف است که خیلی کم استخوان دارد . پوست آن به راحتی جدا می شود و خیلی راحت قطعه قطعه می گردد . ظاهر این گوشت بسیار اشتها آور است ماهی هوکی حاوی ویتامین های گروه Bمیباشد که در تنظیم فعالیت سلول های عصبی تاثیر دارد . پروتئین موجود در هوکی از نظر کمیت و کیفیت قابل توجه است نوع پروتئین موجود در این ماهی به شکلی است که به آسانی در دستگاه گوارش هضم وجذب میشود و به طور کامل در بدن به مصرف میرسد در هر ۱۰۰گرم ماهی هوکی ۱۵ گرم پروتئین موجود میباشد . نوع چربی موجود دراین ماهی مشابه چربی مواد گیاهی است که به صورت اشباع نشده به نام امگا۳که در سلامت انسان نقش مؤثری دارد در هر گرم از این نوع ماهی ۱گرم چربی و۳۲ میلی گرم کلسترول موجود میباشد .و همچنین دارای ۶۹کیلو کالری انرژی است. استفاده از این ماهی باعث سلامت اعصاب ،شادابی ،طراوت پوست و پیشگیری از کم خونی میشود مصرف این ماهی ۲تا۳ بار در هفته در برنامه غذایی مادران باردار و شیرده میتواند اثرات مثبتی در رشد جسمی وذهنی جنین و نوزاد داشته باشد

 

ماهی شوریده

 

محل صید جنوب کشور
ویژگی‌ها:این ماهی دوکی‌شکل است و گوشت نرم ولطیفی دارد این ماهی هم تیغ های کمی دارد و تیغ های آن نازک و ریز است.

بدن قلمی، نسبتا پهن و مستطیلی، رنگ بدن از پشت متمایل به قهوه ای ، شکم و پهلو ها نقره ای با جلای طلایی و اغلب با نوارهای اریب تیره در بخش پشتی بدن است و معمولا یک خال سیاه روی قاعده باله سینه ای دارد. طول آن حدود ۲۵ – ۵۰ سانتیمتراست

.

ماهی سالمون

 

محل صید آب های خارجی
ویژگی ها:

این ماهی بومی کشور مانیست وبرخلاف ماهی های ایرانی گوشت صورتی رنگ دارد ماهی سالمون یکی از پرخاصیت ترین ماهی های دنیا ومورد توجه متخصصان تغذیه است گوشت سالمون نرم و لطیف است هرچه این ماهی بزرگ تر باشد گوشت آن بهتر است بیشر سالمون های وارداتی از نروژ می آید. مصرف این ماهی به خصوص برای پیشگیری از ابتلا بهسرطانسینه توصیه می‌شود. سالمون به دلیل داشتن امگاـ۳ قابل جذب، خاصیت ضدالتهابی داشته و اثر مطلوبی در کاهش دردهایمفصلیو روماتیسمی دارد.به شفافیت و درخشش مو کمک مؤثری کرده و از سفید شدن زود هنگام مو پیشگیری می‌کند۱۱۳گرم از این ماهی ۸۷ درصد از نیاز روزانه بدن به امگا ۳ را تأمین می‌کند و این مقدار فراوان، اثرات بسیار مفیدی برای سیستم قلب و عروق خواهند گذاشت؛ از بروز حملات قلبی، ریتم‌های نامنظم قلب، لخته شدن خون درون رگ‌ها پیشگیری کرده و مقدار کلسترول بد را نیز کاهش می‌دهد. برخی از خواص ماهی سالمون یا ماهی آزاد عبارتند از:

برای سلامت قلب و عروق مفید است.

برای کاهش استرس مفید است.

سطح کلسترول بد را کاهش می‌دهد.

برای پیشگیری و کنترل فشارخون بالا مفید است.

عملکرد مغز را تقویت می‌کند.

ماهی حلوا سفید

 

محل صید جنوب کشور
ویژگی ها:

یکی از ماهی های ممتاز دریای جنوب است وفلس های بسیار نرمی دارد.برخلاف سایر ماهی ها که دوکی شکل هستند ماهی حلوا کتابی و چهارگوش است.نام محلی آن زبیدی است و یکی از مرغوب ترین و البته گران ترین ماهی های جنوبی است. لطافت و مزه حلوای سفید سرخ کرده بیمانند است. ماهی حلوا گوشتی است و تیغ ندارد.ماهی حلوا سیاه برای سرخ کردنی ماهی مناسبی می باشد و اگر ماهی حلوائی خریداری کردید که وزن آن بیشتر از یک کیلوگرم بود بهتر است پوست آن را بگیرید تا هنگام سرخ کردن لذیذتر شود.برای سرخ کردنی ماهی حلوا را از قسمت کمر برش بدید .ماهی حلوا برای قلیه ماهی هم بسیار مناسب می باشد ولی برشش را باید به این طریق انجام داد که،ماهی را از زیر شکم شکاف بدید و داخل شکمش را تخلیه کنید و ماهی را بصورت رولتی برش داده تا در هنگام پخت قلیه ماهی ،گوشت ماهی وا نره.

ماهی سرخو

 

محل صید جنوب کشور
ویژگی ها:

انواده سرخو ماهیان در سه زیرگونه (سرخو لکه دار ،سرخو چشم درشت(عینکی) و سرخو معمولی) در خلیج فارس زندگی میکنن بیشتر بصورت گروهی در مناطق کم عمق و صخره ای در هنگام شب به تغذیه از ماهیهای کوچک ، سخپوستان و نرمتنان دریایی میپردازند.

رنگ پوستش مایل به نارنجی یا قرمز است و گوشت نرم ولطیفی دارد هرچقدر ماهی تازه تر باشد رنگ آن قرمز تر است تیغ این ماهی بسیار خشک است پس هنگام خوردن خیلی مواظب باشید.مصرف ماهی های پرچرب مثل سرخو از ابتلا به سرطان کلیه جلوگیری می نماید.

 

ماهی تیلاپیا

 

محل صید آب های خارجی
ویژگی ها :

زیستگاه اصلی این ماهی شرق آفریقا بویژه کنیا و مدیترانه می باشد. ژاپنی ها بدلیل کمبود غذا تیلاپیا را از مالزی به کشور خود بردند و به عنوان گونه پرورشی معرفی کردند.
تا سال ۲۰۰۲ بیش از یکصد کشور جهان (از جمله اغلب کشورهای همسایه ایران ) اقدام به پرورش این گونه کرده اند.

درحال حاضر ماهی تیلاپیا پس از کپور ماهیان دومین ماهی پرورشی از نظر میزان تولید در دنیا می باشد. براساس آمار فائو تولید سالانه تیلاپیا ناشی از کشت و صید از ۱٫۱۶میلیون تن در سال ۱۹۹۷ به ۲٫۵ میلیون تن در سال ۲۰۰۷ و به بیش از ۳٫۲ میلیون تن در سال ۲۰۱۰ افزایش یافته است.

کشور چین بزرگترین تولید کننده ماهی تیلاپیا در جهان می باشد و بعد از آن کشورهای مصر، فیلیپین، تایلند و اندونزی قرار دارند. بزرگترین بازار مصرف تیلاپیای چین ، کشور آمریکا می باشد و پس از آن کشورهای مکزیک، آفریقای جنوبی و روسیه قرار دارد. میزان فروش ماهی تیلاپیا در جهان در سال ۲۰۰۰ معادل ۱٫۷۴۴٫۰۰۰٫۰۰۰ دلار بوده که در سال ۲۰۱۰ به بیش از ۵ میلیارد دلار افزایش یافته است.

یکی از ماهی های وارداتی است که دردو نوع مختلف دیده می شود.یکی از آنها صورتی و دیگری خط سیاه دارد.بدنش تقریبا مستطیل شکل وفلس های ریزی دارد.نوعی که خط سیاه دارد طعمش کمی بهتر است مهم ترین ویژگی این ماهی این است که بو و تیغ ندارد.تیلاپیلا بومی کشور نیوزلند است . استیک تیلاپیا ماندگاری بالائی داردوبسیار خوش پخت میباشدوآن رامیتوان به سبکهای مختلف طبخ کردوبرای افرادی که رژیم غذائی دارندبخارپزآن بسیارلذیذاست.خوردن استیک تیلاپیابه دلیل طعمبسیار لذیذ و عاری بودن از استخوان برایبچهها مناسب است .استیک تیلاپیاتمامی خصوصیات یک ماهی خوب رادارد.وبایکبار مصرف ازطرفداران آن میشوید.